The Ring, Great Haywood

Move your pointing device over the image to zoom to detail. If using a mouse click on the image to toggle zoom.
When in zoom mode use + or - keys to adjust level of image zoom.

Date:1964

Description:By 1810 the village on the Shugborough estate had gone. Many of the villagers had moved to a new location in Great Haywood, known as The Ring due to the circular construction of the buildings. The Ring was the work of Samuel Wyatt, who also designed the Stafford and Lichfield Lodges.

The cottages were joined, but their doors opened onto an inner courtyard; in the centre of the court was a communal oven, and each cottage had its own place for fuel. One of the buildings was used as a school for the children of the village.

The Ring was demolished in 1965.

View Location

Share:

Link to this resource

Ordering:Click the button to add the item to your basket. Follow the link for further information on ordering.

Image courtesy of: Peters, J.E.C. Dr

Donor ref:SAMS Acc. No., P66.3.1249, img: 986 (15/1460)

Source: Staffordshire Museum Service

Copyright information: Copyrights to all resources are retained by the individual rights holders. They have kindly made their collections available for non-commercial private study & educational use. Re-distribution of resources in any form is only permitted subject to strict adherence to the usage guidelines.